Lichtrijden minder belastend voor het paard dan doorzitten

Dat het zitten op een paard de beweging beïnvloedt lijkt logisch. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk lichtrijden en doorzitten.
 

Lichtrijden wordt beschouwd als minder belastend voor het paard en wordt daarom vaak gebruikt in de opleiding van jonge paarden en in de warming-up en cooling down in de opleiding van meer ervaren paarden. Nu is er ook onderzoek naar gedaan.
Het doel van het onderzoek, uitgevoerd aan de Michigan State University, was om de invloed op de rug van het paard te kwantificeren door het meten van de bewegingen van het lichaam van de ruiter ten opzichte van het paard. In dit onderzoek hebben 13 ruiters en twee paarden deelgenomen. Zes ruiters reden het ene paard en de andere zeven reden het andere paard. De bewegingen werden gemeten met behulp van acht infraroodcamera’s in de manege. Infrarood licht reflecterende markers werden geplaatst op ruiters en paarden en de camera’s registreerden de bewegingen van deze markers. Op de ruiters werden de markeringen op de huid op de schouder, elleboog, pols, heup en knie, hoofd en rug bevestigd.

De resultaten toonden aan dat de gemiddelde verticale kracht vergelijkbaar was met het lichaamsgewicht van de ruiters en werd niet significant beïnvloed door een rijtechniek (doorzitten en lichtrijden). Echter, tijdens de draf werden twee pieken gezien tijdens één stap. Voor de eerste piek was de waarde (ruiter in het zadel) voor het lichtrijden lager dan die voor het doorzitten. De tweede piek (ruiter stond in de beugel) was ook lager bij het lichtrijden. Dus de gemiddelde verticale kracht was hetzelfde tijdens het lichtrijden en doorzitten, maar de piek krachten waren hoger tijdens het doorzitten. De piek waarden waren duidelijk beïnvloed door het paard: de toppen van het ene paard waren hoger in vergelijking met die van het andere paard. De voor-achterwaartse krachten waren ook lager tijdens het lichtrijden in vergelijking met doorzitten.
Het lijkt dus dat lichtrijden minder zwaar is voor het paard. Hiermee moet rekening worden gehouden in de opleiding van jonge paarden. Lichtrijden kan ook worden gebruikt in de opleiding van onervaren ruiters, omdat het waarschijnlijk is dat deze rijders zijn minder in balans zijn dan getrainde ruiters. Doorzitten moet dus geleerd worden. Dit geldt zowel voor ruiter als voor het paard dat het gewicht moet leren dragen.

Bron ; NHK

Comments are closed.