Student en ruiter: Marcia gaat naar Abu Dhabi!!

Marcia Dominicus hoopt  dit jaar haar master sportpsychologie af te ronden en rijdt fanatiek paard. Ze is regelmatig op deze site te vinden en zal in de toekomst het springgedeelte en de mentale begeleiding van Equuslibirium op zich nemen. Maar voorlopig is ze nog druk met de studie en met paardrijden. Eind verleden jaar heeft ze zich verdiept in het fenomeen studentenruiters. Het is een groep paardrijdende studenten en  het leuke van de wedstrijden is dat men niet op eigen paarden rijdt, maar op beschikbaar gestelde paarden. Slechts 5 minuten  tijd per  paard  mag er los gereden worden en vervolgens moet er  een springparcours en dressuurproef gereden worden. Een wedstrijd waar dus echt gekeken wordt naar ruitergevoel en vaardigheid.
Er zijn iedere 2 jaar Wereldkampioenschappen en middels selectiewedstrijden kan men in aanmerking komen voor een teamplaats. Marcia is er nog maar kort bij, met oud en nieuw reed zij haar eerste selectiewedstrijd in België, meteen een Wereldbekerfinale The Gold League.
Ze leverde een knappe prestatie; individueel reed ze B kader scores en werd 6e met springen en 4e in de dressuur. Zo leverde zij haar bijdrage voor de 3e plaats van het team in de dressuur en de 4e plaats overall  (springen en dressuur tesamen)
Dit zorgde dat ze zich meteen gekwalificeerd had voor de WK selectiedag op 5 januari waar 8 amazones streden om 4 teamplaatsen. Dit alles speelde zich af op Hippisch Centrum Capriole in Haaksbergen.
Iedere ruiter moest 4 onderdelen rijden; met 2 paarden een dressuurclinic  van Marcelle Hesselink, met 2 paarden een springclinic van Steven Veldhuis. Aansluitend werd er een 1.10m parcours gesprongen met  2  paarden en een M en een Z proef gereden op weer 2 andere paarden.  Uiteindelijk reed iedere amazone dus 8 paarden en zo kreeg de jury bestaande uit Monica Drohm, Jan Laarhuis en Morgan Lashley een goed beeld van de mogelijkheden van de dames. Kassiopeia was ook mee als deelnemend paard. De merrie had nog niet eerder onder een andere ruiter gesprongen en liet haar goede karakter weer zien. Iedere amazone die met haar het parcours sprong , kwam eraf met lovend commentaar. Wat een fijne merrie en wat springt ze goed. Dat is leuk om te horen!
Het team dat Nederland eind maart gaat vertegenwoordigen bestaat uit;
Renske Kroeze; driester eventingamazone en Nederlands Kampioen Eventing bij de Young Riders,  Saskia Schildkamp en Milou Anthonisse. Allemaal reden zij 2 jaar geleden mee in Aken bij het vorige WK.
Marcia Dominicus mag mee als reserveruiter  en zal dus alle trainingen de komende maanden gaan volgen onder leiding van Gert Naber.
Op het WK zelf zal er gereden worden volgens het knock-out systeem; na loting welke 3 ruiters op hetzelfde paard rijden, gaat de beste van deze 3 een ronde verder. Het niveau wordt steeds hoger. De eerste rondes spelen zich af op B niveau terwijl er in de finales gestreden wordt op Prix st George niveau voor de dressuur en tot 1.40m met springen. Alle ruiters moeten dus beide disciplines beheersen.

Comments are closed.