ONTWIKKELINGEN

 

 

 

ruiterfitheid De afgelopen tijd hebben wij gebruikt om onze kennis te vergroten. We bezochten een bijscholing Ruiterfitheid onder leiding van Lammert Haanstra en de ECO Coaches van het Adelinde trainingscentrum. Het was een leuke nieuwe kijk op ons vak. Coaching houdt in dat de instructeur meer afstand neemt en er meer uitgegaan wordt van het doel en het tempo van diegene die instructie krijgt. Bovendien werd er na het theoretische stukje over coaching, aandacht besteed aan de fitheid van de deelnemers. We moesten allerlei oefeningen doen voor coördinatie verbetering en het trainen van de spieren die je als ruiter nodig hebt. Gelukkiig bleek Claire een behoorlijke basisconditie te hebben en kon ze goed mee komen met de oefeningen. Claire had Roos meegenomen die op haar Vicenza liet zien hoe flexibel ze is. Eerst moest Claire aanwijzingen geven die niets met de paardensport te maken hadden. Bijvoorbeeld in plaats van het over haar houding te hebben, kreeg ze de aanwijzing zich in te beelden dat er een touw aan haar cap zat waar iemand aan trok. Vervolgens mochten er nog maar 5 termen gebruiken en moest Roos precies weten wat ze bedoelde. Dat ging ons makkelijk af. Er werd bijna niks meer gezegd maar Roos wist precies wat ze moest doen. Daarna liet Lammert Roos in galop nog allerlei zwaai oefeningen doen met haar armen om haar bovenlijf te paard losser te maken. Het hielp goed en het was een leuke les voor beiden. Gemotiveerd om de nieuwe inzichten in de lessen te gaan gebruiken keerden we huiswaarts.foto Anky_seminar Net als ieder jaar bezochten we het Trainersseminar, nu gegeven door Anky. Ze gaf een originele kijk op paardrijden door haar 2 kinderen te laten rijden en het belang van plezier, ontspanning en spelenderwijs in praktijk te tonen. Vervolgens kwam ze op haar Reiningpaard Whizz binnen en liet zien dat ze met slechts 1 teugel met minimale druk totale controle had. Ze legde de link naar haar dresuuurpaarden en vertelde dat ze dezelfde druk wilde bij deze paarden en dezelfde controle. ANKYHet publiek werd uitgenodigd om het ook te proberen en het bleek utieraard weer niet zo makkelijk als het leek. De doorgewinterde dressuurruiter vindt het toch lastig om de teugels letterlijk te laten vieren. Vervolgens nog mooie dressuur met Daniele Heijkoop op Eros, een 5 jarige Jazz x Ferro en de Young rider Jorinde Vermin op Tiamo, een 16 jarig lichte tour paard. Zij lieten hun trainigen zien en welke aanwijzingen waarom en met welk effect gegeven werden. juryspeldDanielle liet op Bidari zien hoe de passage en piaffe aangeleerd werden en tenslotte kwam Anky zelf weer te paard en liet afsluitend haar wijze van rijden zien met uitleg.  En dan hebben we dit voorjaar ook nog de jurycursus B/L gevolgd waardoor Claire nu ook mag gaan jureren. We hebben veel zin het geleerde weer in praktijk te brengen.

Comments are closed.