Over Claire

Het kon niet uitblijven, als je met je ouders in 1966 op 3 jarige leeftijd meegenomen wordt op huifkarvakantie, dan wordt er een basis gelegd voor een grote paardenliefde.
Zo ook bij Claire. Vakanties  werden doorgebracht bij het huifkar bedrijf van de familie Bobbink in Drenthe. Vakantie vieren en vakantiewerk , het leven was één feest daar in de prachtige natuur van Noord Nederland.
Toen al werd duidelijk dat  Claire haar leven altijd verbonden zou blijven met paarden, in welke vorm en welk ras dan ook. Op 8 jarige leeftijd mocht Claire eindelijk naar de manege en kon ze beginnen met leren rijden. Op 12 jarige leeftijd maakte ze voor het eerst een pony zadelmak , alleen  was er geen zadel maar na een korte periode kon er toch  gereden worden op deze groene pony. Dat smaakte naar meer. Er volgde meerdere pony’s die in de duinen rond Den Haag, waar Claire inmiddels woonde , zadelmak gemaakt werden en waar ook soms een wedstrijdje mee gereden werd. Claire had het grote voordeel klein te zijn en dus werd ze gevraagd om ook de kleinere rassen als Welshjes en Shetlanders te berijden.

springenWeliswaar kleine pony’s maar vaak veel te ingewikkeld voor kleine kinderen, Claire kon daar wel mee overweg. Al snel volgde de introductie naar het IJslandse Paard. Ze werd gevraagd een IJslander in te rijden die de onhandige gewoonte had aangeleerd niet te willen stoppen….. Aangestoken door de Ursula Bruns boeken viel Claire als een blok voor deze IJslandse paarden.  Dit was fantastisch!

ijscorijtje

IJslanders,  wat een geweldig ras!  Claire leerde omgaan met de IJslandse gangen. Ze volgde cursussen bij Hans Boudri en Joris van Grinsven, Klaas Duthil, Reynir Adelsteinson en Walter Feldmann. ze reed  wedstrijden  in de sportproeven Tölt, 4- en 5 gangen en telgang. Behalve het rijden op de  IJslanders bleef ze ook  ook andere paarden trainen, maar toch bleef dat IJslandse gevoel  en kwam Claire  steeds weer uit bij deze robuuste harde paarden in ponymaat.

claire-ijscoHaar eerste echte eigen paard was dan ook een IJslander, een 5 ganger, waar Claire tot in de subtop competitief mee heeft gereden. Toen al reed zij als één van de weinige dressuur met deze dieren. Vervolgens kwam er een 4 ganger  importmerrie uit IJsland, ook met haar heeft Claire in de subtop meegedraaid.
claire-marcia-ijscoDe liefde voor dressuursport ontwikkelde zich bij Claire. Zij merkte dat haar IJslander die eerst alle gangen door elkaar gooide in balans kwam en recht werd. Ze reed met haar vijfganger tussen de paarden dressuurproeven, nog buiten mededingen omdat men in die tijd niet op een pony mocht starten als je boven de 18 jaar was.  En raakte overtuigd van de noodzaak ook bij IJslanders vanuit deze basis te werken. Samen werken met je paard om het zo goed mogelijk zijn lijf te laten gebruiken, daar gaat het allemaal om. Trouwen, kinderen krijgen, het zorgde ervoor dat Claire tijdelijk niet veel gereden heeft maar dat duurde niet lang.

hannoverEr moest weer een paard komen, de keuze viel op een groen paard, een merrie, en heel bijzonder, een Trakehner! En daar volgde een  omslag, dit was waar ze naar gezocht had:  een gevoelig sensibel veelzijdig ras, met verstand, met begrip voor de mens, met prachtige gangen, met maat, met schoonheid en vooral met intelligentie. Alles wat ze zocht in de paarden vond ze in dit ras.
Toen de Trakehner merrie prima opgeleid was en er aan toe was heeft Claire met deze merrie de KNHS – ORUN (niveau 4) met succes afgerond. zij is bevoegd om tot en met ZZ les te geven

Ook barokke paarden weten zich gewaardeerd bij Claire. Met een Lusitano merrie reed zij met slechts eens per week training in 2 jaar van de L naar het Z niveau. Hun inzet, koele instelling en sensibele reacties passen bij de wijze waarop Claire het liefste werkt

lesgevenPaardrijles geven deed Claire al voor ze deze opleiding ging doen, al vanaf haar 20ste levensjaar helpt ze anderen om beter te worden in het rijden. Groepen, verenigingen, kinderen, volwassenen er zijn al veel mensen geweest die zich gesteund voelen door de kennis en ervaring van Claire en die graag les krijgen van haar.

tboyDoor haar brede ervaring kan ze mensen helpen,ongeacht welk ras paard of pony die mensen  rijden. Claire kent de geheimen en problemen die daar erbij horen en  kan  helpen. Wedstrijdbegeleiding, eerste rijlessen, overstappen van pony naar paarden, gangen lessen met IJslanders, alles kan! Claire heeft niet alleen kennis van dit vak maar ook heel veel plezier, dat straalt ze ook uit en haar enthousiasme is aanstekelijk. Vele van haar leerlingen gaan de wedstrijdsport in en niet zonder succes.
dankje

Maar niet alleen de wedstrijdsport telt mee, Claire heeft ook ervaring met minder valide ruiters. Ook zij beleven veel plezier aan het rijden en omgaan met paarden en Claire is blij daar een kleine bijdrage aan te kunnen leveren.

Claire is  KNHS Jury tot en met M2 niveau en kan dus  vanuit dat standpunt mensen begeleiden in de ring een betere prestatie neer te zetten.
man_0008kl

Ze werkt samen met een sportpsychologe en heeft door eigen achtergrond in de psychiatrie ervaring in de begeleiding van mensen met angst. Ook veel ruiters met angst hebben het plezier weer terug gekregen na begeleiding van Claire

Gevoelige Trakehners, Barokke Friezen of eigenwijze pony’s; Claire weet bij ieder paard een manier te vinden om ze fijn aan het werk te krijgen en paard en ruiter in balans te brengen!
prijsrij

hoefslagIke