Visie op Dressuur

Wat is belangrijk bij paardrijden?? Allereerst dat de combinatie klopt.
blij
Een gevoelig paard wordt doodongelukkig bij een beginner en een getalenteerde ruiter raakt verveeld op een lui paard. Dat is dus het eerste waar we samen naar gaan kijken; past de combinatie??
In de africhting van een paard werken we er aan dat een paard de lichaams- signalen van zijn ruiter leert begrijpen en weet hoe hij daar op moet reageren. Om een paard dat zo goed mogelijk te leren is het heel belangrijk consequent één signaal tegelijk te geven. Daar gaat het vaak mis; een ruiter wilt te veel en geeft verschillende signalen tegelijk. Het paard snapt niet op welk signaal hij moet reageren en geeft niet het verwachte antwoord. Frustratie en miscommunicatie is de bron van veel problemen bij het paardrijden. Een logische stapsgewijze opbouw van de training is dan ook heel belangrijk en zal in de lessen centraal staan. Uiteraard wordt er goed gelet op de houding van de ruiter want alleen met een juiste houding kun je de signalen goed doorgeven aan het paard.

damonhillHet doel van de lessen is om via ontspanning tot aanspanning te komen. Wat betekent dat nu precies? Een paard kan zijn oefeningen prima uitvoeren maar als dat niet vanuit ontspanning begint zullen er lichamelijke problemen ontstaan, bij ruiter en paard. Als een paard goed begrijpt hoe hij moet reageren kan hij vanuit deze ontspannen manier  groeien naar de juiste aanspanning van zijn spieren en  een goede prestatie neer zetten. Essentieel is een nageeflijk paard dat echt de teugel, en dus de hand van de ruiter, durft op te zoeken en snel op de hulpen kan reageren.
mexxAls aan deze voorwaarden voldaan is zullen de oefeningen geen grote problemen meer opleveren en wordt het rijden voor paard en ruiter een plezier waar ze beiden naar uitkijken.
Iedere combinatie krijgt individuele aandacht en een eigen trainingsprogramma, ook in de groepslessen. Om de samenwerking tussen de ruiter en zijn paard te optimaliseren wordt er in de lessen ook aandacht besteed aan de theoretische achtergrond van het paardrijden. “Kennen gaat voor het kunnen” is het uitgangspunt van Claire; als je weet hoe een paard door bouw en temperament reageert, is het makkelijker niet boos te worden wanneer het niet meteen gaat zoals je wilt. Stapsgewijs gaat uiteindelijk het snelst en men bereikt de meeste resultaten op lange termijn.
In de afgelopen jaren is het altijd gelukt om te bereiken dat paard en ruiter elkaar verstaan en dat de training voor beide interessant blijft. Uitdagen mag, overvragen nooit!!

Dressuur met IJslanders,

ijsco_dresDoor eigen ervaring met het rijden van IJslandse paarden weet Claire dat dressuur ook bij IJslandse paarden de basis hoort te zijn.  De gangen worden beter als het paard in balans gebracht wordt en rechtgericht. Hierdoor wordt de bespiering aan beide kanten van het paard beter en komen taktfouten en balansproblemen in de tölt en in de telgang steeds minder voor. Het evenwicht terugbrengen naar de achterhand is in de IJslandse  gangen even belangrijk als in de stap, draf en galop. De soepelheid in tölt is belangrijk en ook voor deze gang zijn er dressuurmatige oefeningen om die gang te verbeteren.
Rechtrichten, tempowisselingen en het scherp aan de hulpen maken zijn tijdens de gangen lessen de rode draad. Uitgangspunt is en blijft het temperament en het speciale karakter van de IJslandse paarden, het is zeker niet de bedoeling om het IJslandse vuur te doven, we willen het juist gebruiken! Bij elke IJslander kijken we naar de specifieke energie en gangenaanleg en stellen we een individueel trainingsprogramma op dat past bij de combinatie. Uitgebreidere informatie kunt U vinden op de speciale knop voor IJslander liefhebbers; IJslandse Passie
claireijs