MENTALE TRAINING

De KNHS organiseerde weer een bijscholing en nu kwamen 2 vakgebieden samen. Rico schuyers gaf een instructieavond over mentale training. Behalve instructeur is Claire ook psychiatrisch verpleegkundige en in deze opleiding heeft zij de nodige psychologische scholing gehad. Dochter Marcia studeert nu psychologie en samen gingen wij naar Ermelo.
Het was leerzaam en leuk. Rico is niet alleen mentale coach bij het olympiade team van de KNHS en verschillende individuele ruiters,  maar onder andere ook van het Nederlandse hockeyteam en de ateletiekbond. Hij begon meteen met een praktische oefening en zette de zaal aan het werk. Zinvol was te constateren dat  je niet op 2 bewegingen tegelijk kunt focussen,iets wat direct te vertalen is naar de paardensport.
Verder bleek dat gedachten je gedrag kunnen sturen, zelfs reflexen kunnen opgeroepen worden door er slechts aan te denken. Spanning, stress en angst zijn dus te beïnvloeden en het is zinvol kennis te hebben van deze vaardigheden en ze te trainen.
Er zijn 5 mentale vaardigheden; doelen stellen, ademhaling, verbeelding, concentratie en gedachtencontrole.
Er werd ingegaan op de onderlinge samenhang.

 Natuurlijk werd er specifiek over wedstrijdstress gesproken. Stress kan positief zijn als eis en capaciteit in evenwicht zijn, dan levert het zelfs energie op.
Rico legde uit hoe de prestatie- curve werkt; als de spanning toeneemt neemt de prestatie toe tot een bepaald niveau. Als de spanning dan nog meer toeneemt neemt de prestatie weer af. Zaak is om dus in het gebied te blijven waar de prestatie optimaal is en de spanning hanteerbaar.
Het was een prima inleiding waar we de komende maanden een vervolg op krijgen. We gaan naar de uitgebreidere cursus”presteren kun je leren” die verdeeld wordt over 5 avonden. Zo scholen we weer een ander aspect van ons werk als instructeur; mentale begeleiding

Comments are closed.