50 jaar Hengstenkeuring: een jubileum editie

Neumünster betekent ieder jaar weer 4 dagen hengsten kijken. Maar de hengstenkeuring is ook bekend om het gure koude weer dat vooral op donderdag zorgt voor koud publiek die de paarden op het harde zien bewegen als eerste selectiemoment. Dit jaar beleefden we een jubileumjaar met een Indian summer, prachtig weer, mooie herfstkleuren op de achtergrond en vanaf dag 1 een paard dat er met kop en schouders boven uit stak……

Op donderdag zagen we de hengsten aan de hand op het harde draven. Op een paar uitschieters na, was de groep dit jaar niet te groot en redelijk van kwaliteit.

Vrijdag altijd het vrijspringen; een goede ontwikkeling bij de Trakehners is dat zowel de merries als de hengsten bij keuring ook moeten vrijspringen. Hierdoor wordt ook van de dressuur paarden toch verwacht dat ze weten wat ze met hout aanmoeten en alle paarden redden zich. Uiteraard uitschieters afhankelijk van de bloedlijnen, maar ook weer goedbewegende multitalenten die in de andere stamboeken toch steeds moeilijker te vinden zijn.


Debussy liet heel goede bewegingen zien gecombineerd met beste springmanieren. Hij is een kind van de pas 6 jarige Redecker; een goedgekeurde zoon van EH Kasparow.

‘s Middags was er voor het eerst op de hengsten- keuring een Lichte Tour wedstrijd voor dressuur- paarden van 7-9 jaar. Olympiade ganger Helen Lange- hanenberg won deze wedstrijd met Côte d’Azur met een score van 69%. Op de 3e plaats weer een Kasparow zoon El Gardo met 67 %.

Daarna mochten de hengsten weer opdraven op de driehoek, aan de hand dit keer. Je zag dat sommigen steun van hun voorbrenger hadden en veel beter draafden dan met het vrijlopen in de ochtend.

Op zaterdag het vrijlopen volgens het Hollandse systeem. Ook nu waren er weer Nederlanders van het KWPN om de paarden te begeleiden eerst in galop een 8 te lopen en daarna in een soort halve ovaal hun draf en galop op het rechte stuk te tonen. Er waren een aantal die heel spectaculair draafden, maar de galop blijft wel een aandachtspunt voor de Trakehner. Slechts een handjevol had ook een spectaculaire galop. Gelukkig was de takt wel goed bij de andere hengsten maar de uitdrukking en het door het hele lijf doorgeven van de sprong ontbrak bij veel paarden.

Van de 44 hengsten bleven uiteindelijk 11 goedgekeurde paarden over. Ook het EH Kasparow kleinkind Debussy zat hierbij, waarmee Kas alweer een bijdrage levert aan de 4e goedgekeurde hengst.
De anderen werden aangeboden voor de veiling de volgende dag. Slechts 1 halfbloed deed dit jaar mee en kreeg het groene licht. Maar hij had een dusdanige kwaliteit, dat hij ook geselecteerd werd als premiehengst. Nog 3 andere hengsten werden geprimeerd en het speculeren wie de Sieger zou worden van deze 4 bleef spannend. Donauruf, de hengst die er vanaf dag 1 uitsprong was alle dagen de beste gebleven. Hij had een fantastisch bewegingsmechanisme, sprong goed over het hout, was heel cool in zijn hoofd en zelfbewust in het vrijlopen. Kortom echt een vaderdier. Er was maar 1 maar……Zijn kleur was heel apart en niet echt commercieel. Een stekelharige vos met zoveel wit dat hij over zijn hele lijf een fletse rode kleur heeft. Wat zou de keuringscommissie met dit gegeven doen??


Eerst was er nog de merrie keuring met de allerbeste merries van alle gewesten van Duitsland. Allemaal 3 jarige topmerries verschenen in de ring en hieruit werd de kampioen gekozen. Alle dames hadden veel kwaliteit en type, dus het was prachtig om ze te zien. Uiteindelijk werd de le Rouge dochter Herzrouge verkozen tot de beste

‘s Avonds de traditionele galashow. Aangezien het een jubileum jaar was, een compilatie van de beste shows van de laatste 50 jaar. Spectaculair en grappig was de noemer van deze showavond. Vrijlopende Arabieren of shetlanders met poppen op hun rug, Dresuuur van hoog niveau onder andere met de hengst Axis die met Tehri Stegards reserve stond voor Londen en Elite verklaard werd.
De Nederlander Theo Hanzon reed een kür met EH Hofrat.

De ehrung van de Trakehner van het jaar Tabasco, het paard waar Ingrid Klimke in de eventing zoveel successen mee heeft.

Hengst van het jaar was Connery die zijn zoon Feenzauber Iwest bij zich had die Prix st George loopt maar ook 1* eventing. Hij kwam als een echt dressuur paard binnen maar sprong daarna ook met gemak schuin over 2 hoge smalle heggetjes. En dat is waar de Trakehner toch de meeste reclame mee maakt; van alle markten thuis!

Want ook voor de wagen doen de Trakehners het goed, wat de 4 jarige Graf Ibiskus liet zien die reserve kampioen enkelspan werd op het Bundeschampionat.

Omdat de show een jubileumeditie betrof eindigde het met een levend schilderij van een paardenmarkt 50 jaar geleden. Een sfeervolle afsluiting van een geslaagde showavond.
En toen zondag de bekendmaking van de Sieger.

Toen de reserve Sieger uitgeroepen werd steeg er gejuich op uit de zaal.
Het publiek had gehoopt en gekregen; de Sieger was inderdaad de stekelharige vos Donauruf
Donauruf een Herzruf zoon uit een Exorbitant xx   x Habicht moeder.


waarmee duidelijk werd dat de commissie kwaliteit boven elk ander belang stelt. In de veiling die volgde bracht hij €300.000 op.  Een bijzondere Sieger voor een bijzonder jaar!!

© foto’s verzorgd door Stefan Lafrentz en Nicolien van Beek paardenfotografie

Comments are closed.