Trainersseminar 2013

Piet Raymakers sr was dit jaar verantwoordelijk voor het springgedeelte van het seminar. Bevlogen vertelde hij hoe hij als boerenzoon door lessen langzaam een ruiter was geworden en hoe belangrijk goede begeleiding was. Zijn speerpunten waren comfortabel zitten, het paard voor je hebben ruim voor de sprong en wendingen rijden door de achterhand te besturen waardoor er nog weinig teugelhulp nodig was. Ook benadrukte hij dat er na iedere sprong wat moest gebeuren zodat het voor een paard een 2e natuur werd om op te blijven letten na de hindernisssen.   Praktisch en leerzaam deze avond.

Het dressuurgedeelte werd verzorgd door Tineke Bartels, bondscoach bij de jeugd. Zij benadrukte dat je niet alleen korte termijn doelen moet stellen ( het halen van een klasse of een percentage bijvoorbeeld ) maar ook de lange termijn in de gaten moest blijven houden.

Dit werd  bevestigd toen ze aan  ponyruiter Febe van Zwambacht vroeg om vliegende changementen te rijden. Febe begreep niet wat ze bedoelde en ook de pirouettes die daarna geprobeerd werden waren nog nieuw voor deze ervaren ponyamazone. Tineke benadrukte dit toch ook  al te oefenen met zo;n ponycombinatie omdat de overstap naar de Young riders heel groot zou zijn. Febe zit in het kader en had al 3 ponys opgeleid naar Z2 niveau dus ondanks haar 14 jaar echt een ervaren amazone. Maar juist de wissels en de pirouettes zijn de bottleneck na de ponytijd bij de overstap naar de paarden.

Ook de leermeester voor de jeugd werd in de combinatie Jasmien de Koeyer met Take it Easy geïllustreerd. Take it Easy is een ervaren paard van 12 jaar die zijn amazone het gevoel van de moeilijkere oefeningen goed bij brengt. OP deze schoolmaster leert Jasmien de onderdelen te verbeteren. Het procesdoel (iets aanleren ) gaat altijd voor het resultaatdoel ( de winstpunten)
Na deze pony- en junior amazone kwamen er nog combinaties die bij de Young riders (18-21 jaar) en bij de Future ruiters (22 tm 27 jaar) rijden. Er was van Wim Ernes een korte uitleg over het doel en de aansluiting van deze categorieën met het uiteindelijke doel aansluiting te vinden bij de senioren top.
Aansluitend nog een demonstratie van de flexchair en het resultaat hiervan en een praktijkles mentale training met een amazone die vertelde hoe ze vroeger last had gehad van wedstrijdstress en nu door haar gedachtes te veranderen veel beter presteerde.

Deze afwisselende dag werd afgesloten met een samenwerking van Tineke met haar dochter Imke die liet zien hoe paarden leren.
Je kunt een paard niet leren wat hij  niet moet doen,
Je kunt een paard wel leren wat hij wel moet doen!

En na deze conclusie gingen we weer een stukje wijzer naar huis

Comments are closed.