Bijscholing Hans Peter Minderhout

Het was weer een geslaagde avond in het KNHS centrum afgelopen vrijdag. Hans Peter Minderhout belichtte de training van jonge dressuurpaarden richting de Grand Prix.


Er werd begonnen met de 6 jarige  Hexagons Charon, een afstammeling van Rubiquil x Havidoff. Tamar Zweistra stelde hem voor en deze 6 jarige heeft al 2 keer de Subli Cup gewonnen. OP dit moment loopt hij Z2.
Zijn aanleg voor appuyementen en de wissels waren fraai om naar te kijken maar ook zijn concentratie op zijn amazone vielen in positieve zin op bij zo’n jong paard.

Marieke van der Putten en Lynne Maas kwamen beiden op een 9 jarige, maar zeer verschillende paarden.

Het paard waar Marieke op reed, Zib Way Tessel, was erg gespannen en kon die spanning in het begin van de training maar moeilijk kwijt. Controle en rust waren de aandachtspunten en uiteindelijk liet dit paard zijn kwaliteiten zien toen hij de spanning wat kwijt raakte en prachtig kon bewegen en met gemak de oefeningen uitvoerde.

Lynne Maas liet met haar paard Zamora het begin van de training richting passage en piaffe zien en het belang van scherp aan de hulpen blijven bij het trainen van moeilijke oefeningen. Iedere keer dat Zamora niet  meer op lichte hulpen reageerde werd flink naar voren gereden.

Uiteindelijk kroop Hans Peter zelf in het zadel van de 9 jarige Glox Ziesto die hij nu 4 maanden rijdt. Nicole Werner begeleidde hem en zij lieten zien hoe het aanleren van de piaffe bij dit paard vanuit een verzamelde draf aangeleerd werd in tegenstelling tot het paard van Lynn die iedere keer vanuit de stap aangezet werd tot piaffe. Met duidelijke uitleg wanneer men voor het een koos en wanneer men  een andere aanpak prefereerde. Een leerzame avond die de 1100 toeschouwers voorgeschoteld kregen en bovenal  inspirerend om thuis weer te gebruiken in de dagelijkse training.

Comments are closed.